Blog

Am auzit in viata noastra, fara indoiala, cel putin o data expresia: “trecutul prezentul si viitorul sunt ACUM”. Probabil, intelegerea fiecarui om legata de aceasta afirmatie este diferita. O explicatie, care din punctul meu de vedere este potrivita si validata prin experienta mea personala cat si a clientilor mei este urmatoarea: putem privi trecutul prezentul si viitorul ca pe o scala care are ca si capete trecutul si viitorul iar la mijlocul scalei este situat prezentul. Fiecare dintre noi, pe baza experientei personale de viata, se situeaza in diferite momente ale vietii sale pe diferite pozitii in aceasta scala in functie de “greutatea” generata de aspecte care nu au putut fi gestionate atunci cand au aparut, nu au putut fi “digerate” si fata de care traim inca anumite sentimente puternice chiar daca nu intotdeanua constientizate. De exemplu, o persoana care are o anumita anxietate privind viitorul si crede de exemplu ca “se va intampla ceva rau” va trai permanent in acea anxietate, in viitor, si va neglija realitatile prezentului. La fel se intampla si in cazul cuiva care, din orice motive, din cauza unui eveniment traumatizant din trecut, ramane “agatat” mental/emotional acolo, acordand zi de zi energie acelui eveniment, cateodata fara sa si-l aminteasca, ci pur si simplu simtind un gol fara o explicatie aparenta. Cateodata aceste stari se estompeaza cu timpul si revin in actualitate ca somatizare a acelor energii stagnante, sub forma unor boli. In oricare din aceste cazuri nu ne aflam in centrul scalei, in ACUM si ca urmare, perceptia noastra despre ceea ce traim este alterata de procese mentale care formeaza un mindset care ne face incapabili sa observam obiectiv si detasat ceea ce traim. De fapt, nu ne mai bucuram de viata, ci traim mereu cu presiunea trecutului si cu frica viitorului, ca intr-o iluzie.

Ce este terapia prin regresie?

Acum, din ceea ce am vazut mai sus putem intelege ca este nevoie sa recadram, sa curatam “lentilele” prin care percepem si acceptam intamplarile din viata noatra si sa ajustam modul in care le privim, aducand perceptia noastra cat mai aproape de ACUM. Terapia prin regresie se constituie in perceptia unei realitati aproape magice care ne poate ajuta sa identificam si sa corectam ancorele trecutului, energiile stagnante stocate in interiorul nostru care ne impiedica, de fapt SA TRAIM.

Tehnic vorbind, terapia prin regresie este o metoda de terapie experientiala in care, intr-o stare de relaxare profunda, persoana se concentreaza pe lumea sa interioara si in acest fel are posibilitatea de a scoate la suprafata amintiri aflate in subconstient pentru a putea fi prelucrate si transformate. Prin acest proces se pot accesa amintiri din viata curenta, dintr-o alta viata sau din spatiul dintre vieti. Este o experienta intensa, de transformare a existentei.

Folosind o stare de relaxare profunda, care seamana cu starea pe care o avem cand ne uitam la un film sau cand citim o carte si suntem concentrati dar in acelasi timp relaxati, clientii sunt ghidati spre amintirile sufletului lor dintr-o viata anterioara sau din viata curenta. Este o calatorie spirituala care ajuta la eliberarea blocajelor energetice, mentale, emotionale si corporale, si la intelegerea scopului si a lectiilor pe care fiecare dintre noi le avem de invatat in aceasta existenta.

Cum lucreaza?

Obtinerea starii profunde de relaxare (numita stare de transa) se realizeaza prin folosirea sugestiilor si printr-o paleta larga de tehnici de relaxare. In aceasta stare modificata de constiinta clientii sunt ghidati spre experiente trecute cu scopul de a prelucra traumele blocate in subconstient care afecteaza viata curenta. Aceasta metoda le permite oamenilor sa perceapa lucrurile dincolo de confuzie si de iluziile din viata curenta, avand access astfel la constientizare si transformare profunda.

Ce nu este terapia prin regresie?

Pornind de la intrebari primate de la clienti, voi mentiona aici cateva raspunsuri:

Terapia prin regresie nu este o stare in care persoana este inconstienta. Clientul este in permanenta constient, in stare de relaxare si poate oricand sa iasa din starea de transa.

In acest tip de terapie nu se sterg amintiri.

Clientul este cel care acceseaza informatiile din subconstientul sau si nu terapeutul

Cum se intampla?

Avand in vedere ca terapia prin regresie, ca si proces acceseaza si transforma uneori spectaculos o persoana, abordarea este una foarte atenta si impartita pe etape:

  • Discutie anterioara care are ca scop identificarea problemelor de viata personala si a obiectivelor regresiei;
  • Procesul regresiv propriu-zis care include si o parte foarte importanta de transformare si prelucrare a evenimentelor si trairilor accesate in regresie;
  • Discutie ulterioara in care se analizeaza procesul si pe baza careia terapeutul formuleaza recomandari, eventuale teme pentru acasa, oferind astfel clientului posibilitatea prelucrarii suplimentare a informatiilor aflate.

Ce obtinem?

  • Terapia prin regresie ofera clientilor posibilitatea retrairii si prelucrarii scenelor traumatice din trecut, care in prezent deformeaza inconstient starea lor mentala, spirituala, emotionala si fizica cu scopul imbunatatirii vietii curente.
  • O durere din corpul fizic, o boala, o frica inexplicabila, un patern relational problematic pot spune o intreaga poveste despre o trauma din alta viata sau din viata curenta. Terapia prin regresie se bazeaza pe amintirile corporale, emotionale, mentale si spirituale care sunt cauza problemelor curente si lucreaza pe toate aceste paliere pentru a oferi o vindecare completa si profunda.