Blog

a

Capitanul de vas imi da scoica lui cu care cheama delfinii…Auzi marea?…incerc sa o aud…Inca nu…Mai incearca o data….Acum o auzi?…..dar mai degraba aud gandurile mele multe, care vin in cascada si se schimba in permanenta, mai repede decat valurile, multe valuri unele peste altele… Respira! Respira! Incearca sa respiri! De cate ori aud asta in terapie… parca niciodata nu am inteles cu adevarat sensul acestei respiratii pana acum. Daca respir, constientizez ca respir inseamna ca sunt prezenta, sunt constienta de mine, de corpul meu.Zilele astea cred ca am inceput sa ma apropii mai mult de ceea ce inseamna constienta, incep sa inteleg de ce este atat de importanta, de ce apare atat de mult in cartile mele.


Constienta inseamna sa imi stiu in fiecare moment punctele tari si punctele slabe, motivatiile care stau in spatele actiunilor mele, sa imi observ gandurile si emotiile. Constienta ma poate ajuta sa ii inteleg mai bine pe ceilalti, modul in care ei ma percep si sa inteleg reactiile mele la adresa lor la un anumit moment.


“Majoritatea oamenilor, chiar daca nu o stiu, sunt adormiti. Ei s-au nascut adormiti, traiesc adormiti, se casatoresc in somn, nasc copii in somn, mor in somn — fara sa se trezeasca vreodata. Nu inteleg niciodata farmecul si frumusetea acestui lucru pe care noi il numim existenta umana”-Anthony de Mello-Constienta capcanele si sansele realitatii.
Observ ca pe masura ce constienta se dezvolta sunt capabila sa imi schimb gandirea si sa dezvolt o perceptie asupra propriei gandiri. Schimbarea gandirii imi permite observarea emotiilor care apar si in timp imi creste inteligenta emotionala. Constienta imi permite sa observ cand gandurile imi zboara, raman ancorata in trecut, sau fac scenarii pentru viitor. si imi permite sa preiau controlul asupra emotiilor mele. Pot sa observ momentul in care apare o emotie si sa identific cu aproximatie cauza care a provocat-o.
Relatiile in care sunt implicate persoane care nu sunt “constiente” sunt de fapt o avalansa de emotii cu care oamenii se identifica. Indiferent de relatie, personala sau profesionala, daca pot schimba interpretarea modului de relationare in mintea mea, modul in care aleg sa interpretez lucrurile schimba radical calitatea interactiunilor mele.
Constienta se dezvolta prin practica si prin focusarea atentiei pe detaliile personalitatii si comportamentului fiecaruia. Din pacate, nu cred ca se poate invata doar citind o carte sau afland anumite concepte. In acest mod pot obtine doar o intelegere sintetica la nivel mental, dar de la intelegerea unui concept pana la integrarea si aplicarea lui la un nivel mai subtil, este nevoie de mult exercitiu. De fapt, in momentele cand citesc, sau chiar atunci cand scriu acest articol nu sunt atenta la corpul meu, la gandurile si emotiile mele. Fara sa vreau, ma surprind fiind total aborbita de ceea ce fac…
A invata sa fiu constienta este ca si cum as invata sa dansez si trebuie sa fiu atenta la fiecare pas, la fiecare miscare a corpului, la reactia partenerului, la muzica si la mediul inconjurator. Nici dansul nu se invata din carti. Cu cat exersez mai mult, siguranta in dansul meu creste si pot sa fiu atenta la elemente din ce in ce mai multe. La fel se intampla si cu constienta. Cu cat gradul de constienta creste prin exercitiu, cu atat voi putea sa fiu atenta la mai multe aspecte ale persoanei care sunt.

De exemplu, daca sunt atenta la reactiile mele pot sa identific ‘butoanele’ care imi activeaza acelasi tip de reactie iar si iar si pot sa experimentez constient un alt fel de reactie la acelasi stimul. Cu cat identific stimulul mai devreme cu atat pot sa fiu mai constienta de reactie.


Noi toti avem posibilitatea de a ne dezvolta mintea nelimitat dar totusi suntem sabotati de inertie, neatentie si valuri de emotii aparent incontrolabile. Meditatia are rolul de a purifica si rafina mintea. Practicata constant, conduce spre o viata mai echilibrata, calma si linistita. La nivel profund meditatia ne ajuta sa dezvoltam o minte mai stabila si mai concentrata.


Am observant cum, in viata cotidiana, mintea mea este obisnuita sa gestioneze un flux permanent de informatii si emotii pe baza carora emite judecati, clasifica, genereaza reactii. M-am surprins identificandu-ma cu fiecare aspect in parte si cu efortul de a procesa informatiile si emotiile pierzand din vedere de fapt adevarata realitate. Prin meditatie, generand linistirea mintii, pot diminua acest flux si prin urmare si identificarea cu realitatea fabricata de propria judecata. Prin exercitiul meditatiei, am inceput sa percep din ce in ce mai clar realitatea nealterata de noi insine.
De asemenea, meditatia este un mod placut de a-mi linisti mintea pentru a putea intra in contact cu sinele autentic, cu sursa de fericire, liniste si pace interioara. In momentul in care mintea se linisteste suntem perfect constienti, dar constienta noastra nu mai este orientata spre un obiect sau o imagine.


Una din meditatiile cu care am inceput practica presupune constientizarea momentului aici si acum si este una dintre cele mai simple si mai eficiente metode in antrenarea starii de constienta. Se poate medita oricand, oriunde si in orice pozitie. Exista trei pasi in cadrul acestui tip de meditatie. Primul pas este sa ne amintim ca existam aici si acum. Acest pas ne ajuta sa fim constienti de corpul nostru si de locul in care ne aflam. Apoi, devenim constienti de activitatile care se petrec in jurul nostru, de universul care ne inconjoara. Al treilea pas este concentrarea atentiei pe procesul respiratiei ca martor al existentei.


Meditatia practicata constant ajuta la dezvoltarea unei constiinte care nu mai este atasata de partea fizica. De aceea, practicata cu perseverenta, se pot obtine rezultate extraordinare si este cel mai bun prieten pe calea spre iluminare. Cat despre iluminare…


“Iluminarea este cheia universala. Cei neiluminați pot intreba ce are de-a face iluminarea cu banii sau cu gasirea partenerului ideal. Raspunsul este ca are absolut totul de-a face. Atunci cand esti iluminat realizezi ca nu este vorba despre a avea un lucru sau altul, ci despre a ști ce este realitatea si cine esti tu cu adevarat. Apoi, din spatiul cunoasterii și al fiintei, sunteti liberi sa creați orice va doriți.Sunteți liberi sa va jucați cu iluziile fara a fi prinsi în capcana lor, pentru ca, pana la urma, chiar asta este – un joc!” –Enoch Tan- Secretele vieții și ale realitatii
….Acum parca aud un val in scoica…