Blog

Stam de vorba astazi cu Alina Zorzoana, despre pasiunea pentru sport si cum reuseste sa o impace cu meseria pe care o practica. O poveste de succes al unui om care incearca sa faca performanta in ambele domenii si suntem curiosi sa aflam cum reuseste.

 Alina lucreaza in domeniul juridic, fiind in acelasi timp practicanta de jiu-jitsu brazilian, arbitru international de Pangration Athlima si in curs de absolvire a cursului de antrenori in aceasta ramura sportiva. Ne spune ca de fiecare data incearca sa reprezinte Romania cat mai onorabil la competitiile internationale la care participa, atat ca sportiv cat si ca arbitru.

Astazi vom vorbi in special despre cum isi gaseste echilibrul in latura sportiva a vietii ei, ce o motiveaza si cat de importanta este relaxarea inainte si dupa competitii.

Intrebare: Ce  inseamna sportul pentru tine? Ce ai primit? Cum este Alina cea de acum uitandu-se la Alina din urma cu 5 ani, sa spunem? Ce e diferit?

AZ: Pentru mine sportul este echilibru, starea mea de zen, cum imi place mie sa spun, iar sala e locul unde oricat de obosita as fi, imi gasesc energia necesara sa-mi revin. Ce e diferit? Sunt tot eu, doar ca sa spunem nu mai sunt atat de vulcanica si nu ma mai enervez usor. Aproape ca nu ma mai enervez deloc si e mare lucru, iar asta ma ajuta si in meseria pe care o practic, pentru ca merg in instanta si camul este foarte important, mai ales cand adversarul meu se enerveaza foarte tare din aceasta cauza ☺

Intrebare: Ce inseamna echilibrul pentru tine si cum iti pastrezi tu starea de relaxare si de echilibru?

AZ: Ca sportiv echilibrul este important, pentru ca e necesar sa-mi pastrez calmul atat in competitii ca sportiv, cat si ca arbitru sau sa spun, mai ales ca arbitru, pentru ca atunci soarta altora depinde de mine. Uite, in perioada de pregatire inainte de competitii incerc sa merg la un centru SPA pentru ca e locul care imi relaxeaza si mintea si corpul. Iar inainte de meciuri, ascult muzica. Poate ai sa razi, dar ceea ce ma motiveaza si ma incarca de energie inainte de meci, este muzica traditionala romaneasca cu o incarcatura puternica, i nu multi inteleg de ce. 

Intrebare: Ce este important pentru tine din punct de vedere body-mind-spirit?

AZ: Oricat de dificil ar parea din exterior, este foarte important ca mintea si corpul sa fie in armonie. Pentru ca daca mintea iti este in alta parte, te asigur ca nici corpul nu te va ajuta. Este un tot care functioneaza ca atare, nu poate unul fara celalalt. Ca in viata, de altfel

Intrebare: De cate ori ai cedat nervos in competitii?

AZ: Niciodata. Am emotii, ceea ce cred ca este si normal, dar mi se mai intampla sa plang dupa. Nu de suparare, ci cred ca asa ma descarc eu. Uite de exemplu, s-a intamplat sa plang la Europenele de la Lisabona anul trecut cand am realizat ca am castigat semifinala. Si am mai plans tot anul trecut la Mondialele din State, nu pentru ca am pierdut meciul, ci pentru ca am primit un steag cu Romania imediat dupa meci si m-a coplesit.

Din pacate in acest an, din cauza pandemiei, am suferit foarte tare din cauza anularii competitiilor care erau programate. Insa am speranta pentru o competitiva pana la finalul anului, dar povestim despre asta data viitoare.

Intrebare: Ce te ajuta sa ramai la fel de motivata si plina de energie?

AZ: Pentru mine este deja este o stare, un stil de viata. Cred ca de fapt asta inseamna echilibrul. Sa nu trebuiasca sa te mai gandesti cum iti gasesti motivatia si energia. Dar cred ca trebuie sa existe o disciplina, in sensul ca daca vrei faci ceva pentru tine, sa te relaxezi, nu exista ~nu am timp~. Ba da, timp avem, insa este important sa intelegem ca noi meritam sa ne facem timp pentru noi.. De exemplu, o data pe saptamana la masaj  face chiar foarte mult bine.

Intrebare: Cum crezi ca ajuta terapiile complementare in performanta?

AZ: Uite, intr-o perioada mergeam la acupunctura pentru simplul motiv ca adormeam pe perioada sedintei si ma trezeam foarte odihnita si relaxata.

Am inteles ca voi aveti in centru si SHIATSU. Din ce am citit am aflat ca provine de la  SHI – deget si ATSU – presiune, apasare. In esenta, SHIATSU inseamna exercitarea de presiune cu degetul. Dar manevrele masajului SHIATSU contin si presiune exercitata cu palmele sau cotul, pe punctele de acupresura.

Masajul SHIATSU este denumit uneori si fizioterapie japoneza sau acupunctura fara ace pentru ca actioneaza pe principiul traseelor meridianelor energetice. Acest tip de masaj, prin presiunea exercitata sub un anumit unghi si o anumita perioada de timp, are rolul de a debloca si reechilibra aceste trasee energetice prin eliminarea punctelor de blocaj numite TSUBO). Mi se pare foarte tare chestia asta…

Intrebare: Ce te astepti sa gasesti la un astfel de centru?

AZ: Eu am invatat sa nu am asteptari. E mai frumos sa fii surpins de tot ceea ce ti se intampla si sunt absolut convinsa ca asa se va intampla.

Intrebare: Care ar fi mesajul tau pentru cei care ne urmaresc si cand vii la masaj sau alta terapie? 😊

AZ: Mesajul meu este sa vina sa va cunoasca pentru ca sunteti foarte draguti si deschisi iar eu as sta ore intregi de povesti cu voi.

 Abia astept sa ne vedem la deschidere si cu siguranta la terapiile de masaj cat mai curand.

La fel ca in sportul de performanta, echilibrul si disciplina le vei descoperi in primul centru HigherSelf din Bucuresti. In curand isi va deschide portile si va oferi servicii de medicina alternativa prin terapii complementare. Alina ne-a promis ca ne va face o vizita cu aceasta ocazie.